سختی شبکه چیست؟
سختی شبکه یا Difficulty جالب ترین قسمت بلاکچین یا شبکه بیت کوین است.
سختی شبکه مقدار زمانی است که یک ماینر یک بلاک جدید از تراکنش ها را به بلاک چین اضافه (استخراج) میکند و بلاک بعدی را شروع میکند. این فرایند را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید.
با توجه به تصویر بالا برای این کار یک سختی در نظر گرفته شده که ساخت هر بلاک در بازه زمانی مشخصی انجام شود، هر دو هفته یکبار این سختی برای اینکه در همان بازه زمانی تعریف شده همیشه ثابت بمونه تنظیم میشه بطوری که ساخت یک بلاک را در بازه ثابت 10 دقیقه سعی میکنند تنظیم کنند. بنابراین تا الان متوجه شدیم که یک زمانی بین ساخت 2 بلاک داریم و اون مدت زمان 10 دقیقه می باشد (در بیتکوین) که با سختی شبکه تنظیم می شود.
قبل از ادامه مبحث سختی شبکه ، برای خیلی از افراد این سوال پیش می آید ” بلاک چیست؟ “
بلاک چیست ؟
همانطور که می دانید سیستم بلاک چین (Blockchain) از دو کلمه Block (بلوک) و Chain (زنجیره) ایجاد شده است. این فناوری در حقیقت زنجیرهای از اطلاعات به هم مرتبط است. (به این اطلاعات به هم مرتبط در سیستم یک شخص بلاک می گویند)
به طور کلی بلاک چین یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است.
تفاوت آن با سیستمهای دیگر این است که اطلاعات ذخیره شده روی این نوع سیستم، میان همه اعضای شبکه به اشتراک گذاشته میشوند و با استفاده از رمزنگاری امکان حذف و دستکاری اطلاعات ثبت شده تقریبا غیرممکن است.
بیت کوین اولین کاربرد از این فناوری بود و از بلاک چین برای ذخیره اطلاعات دارایی کاربران بهره برد.
در هر بلاک هر اطلاعاتی میتواند ثبت شود; از جرم و جنایتهای یک فرد تا نمایش اطلاعات حساب برای داراییها و هر اطلاعاتی که بنظر شما مهم به شمار می رود . در بلاک چین ، اطلاعات در بلاکها قرار میگیرند و با هم به صورت زنجیرهای مرتبط میشوند. یعنی شما نصفی یا حجم کاملی از یکسری اطلاعات را بصورت رمزنگاری شده در دستگاه خود دارید و شخصی دیگر هم به همین صورت می باشد
بلاک چین نوعی دیتابیس یا پایگاه داده است که روی یک یا چند سرور خاص قرار ندارد بلکه روی تمام کامپیوترهایی که به شبکه متصل می شوند، توزیع شده است.
در حقیقت یک هارد با حجم زیاد برای ثبت رکوردها و گزارشات است و به دلیل نوع رمزنگاری و ثبت آن در همه کامپیوترهای شبکه، گزارشات ثبت شده قابل هک یا حذف نیستند.
حال که با مبحث بلاک آشنا شدیم این سوال پیش می آید :
چرا سختی شبکه مهم است ؟
سختی شبکه برای این مهم است که تضمین می کند در هر زمانی که تعداد ماینرها کم و یا زیاد شوند ساخت هر بلاک به میزان 10 دقیقه انجام بگیرد، یعنی هرچقدر تعداد ماینرها زیاد و کم شوند سختی شبکه به تناسب آن طوری شبکه را تنظیم می کند که نهایتا به طور میانگین تولید هر بلاک 10 دقیقه زمان ببرد. فرض کنید که اگر این سختی ثابت باشد، با اضافه شدن ماینر ها زمان اضافه شدن هر بلاک کمتر می شوند. بنابراین به یاد داشته باشید برای بررسی این موضوع که کدام ارز را استخراج کنید همواره عامل سختی شبکه را در نظر بگیرید و محاسبات میزان سود دهی خود را انجام دهید.
عوامل تاثیرگذاری در سختی شبکه کدامند؟
با نگاهی دقیق تر می توان گفت که چندین عامل در سختی استخراج نقش آفرینی میکنند. اول از همه، مشکل جهانی سختی بلاک وجود دارد چرا که هر بلاک معتبر یک باید هش معین شده ای داشته باشد. عامل دوم تعداد افرادی است که به صورت فعال عمل ماینینگ یا استخراج را در شبکه انجام می دهند و آخرين نکته، ممکن است که خود استخر ماینینگ باشد، چرا که استخرها با توجه به میزان قدرت پردازشی که سیستم های متصل به آنها در اختیار می گذارند، قادر به تولید بلاک خواهند بود.
در دنیای بیت کوین، سختی شبکه به طور خودکار با هر ۲,۰۱۶ بلاک در شبکه مشخص میشود.
البته این مساله بستگی به تعداد افراد انجام دهنده عمل ماینینگ و همچنین قدرت هش ترکیبی آنها و زمان لازم برای پیدا کردن این ۲,۰۱۶ بلاک ها دارد.
قابل توجه است سختی ممکن است کم یا زیاد شود. با افزایش سختی، ماینرها نیازمند سخت افزار قویتری برای تطبیق با این تغییر هستند. به همین دلیل زمانی که سخت افزار اسیک ASIC توسط تولید کنندگان عرضه شد، از آنجایی که دارای قدرت بسیار بیشتری بود، استفاده از CPU و GPU و FPGA به طور کلی منسوخ شدند.
همچنین لازم به ذکر است که نقطه حداکثری برای سختی استخراج بیت کوین وجود ندارد و این احتمال وجود دارد که این سختی تا زمانی که همه بیتکوین ها استخراج شوند افزایش یابد.
علاوه بر این، عامل سختی ماینینگ می تواند تا پیش از بلاک های ۲,۰۱۶ رشد و افزایش گسترده ای داشته باشد.
آیا سختی شبکه افزایش پیدا می کند ؟
افزایش ۱۵ درصدی سختی ماینینگ در جهان بیت کوین امری غیر معمول نیست، اما چنین اتفاقی برای آن دسته از ماینرها که قادر به بروز رسانی دستگاه ها و سخت افزار های خود نیستند امری ناراحت کننده است.
با وجود اینکه سختی استخراج بیت کوین می تواند کاهش یابد، البته بعید است که این اتفاق بیش از دو بار در یک سال رخ دهد.
در حقیقت هنگامی که به آخرین نمودار نگاه می کنید، متوجه می شوید که نمودار بیانگر روندی افزایشی در مساله سختی استخراج است و هر چه زمان پیش می رود سختی نیز افزایش مییابد. از ۱۱ جولای ۲۰۱۵ تا به حال فقط ۵ بار سختی استخراج کاهش یافته است.
هر کس که به دنبال سرمایه گذاری در جهان ماینینگ است (چه استخراج بیت کوین و یا هر ارز دیجیتال دیگر) سختی استخراج یک عامل حیاتی است که باید بدان توجه داشت.
هرچه بلاک های بیشتری در شبکه ایجاد می شود و ماینرهای بیشتری قدرت هش را در شبکه توزیع می کنند، درآمد حاصله از ماینینگ کاهش مییابد.
پذیرندگان اولیه یک ارز دیجیتال جدید معمولا به دلیل پایین بودن سختی ماینینگ حجم بالایی از کوین ها را تولید می کنند.
همیشه خوب است که نمودارها را بررسی کرده و ببینیم که ماینینگ یک ارز دیجیتال خاص چه هنگام سود دهی ندارد.
راه های پیدا کردن سختی شبکه :
با این حال اگه شمابه راحتی می توانید سختی شبکه را همیشه از آدرس زیر پیدا کنید:
chainquery.com/bitcoin-api/getdifficulty
و همینطور اگه علاقهمند هستید که سختی شبکه در طول زمان چگونه تغییر میکند
میتوانید از وبسایت زیر استفاده کنید که به همراه چارت هم میباشد:
bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty